Magyargencs cimer

 

Mind a településen, mind pedig annak környékén rengeteg látnivaló van. Magyargencsen hajdanán több főúri kastély és nemesi kúria is volt, mára sajnos egy részük eltűnt, vagy átépítették azokat, viszont a három legnagyobb még ma is eredeti szépségében hirdeti a letűnt idők hangulatát. folderthumb

A Széll-kastély neobarokk épülete 1916-ban leégett s az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját.1985-ben újították fel. Ma a könyvtárnak és a helytörténeti múzeumnak ad helyet.

A Hátzky-kastély és a Barcza-kúria ma már magántulajdonban vannak. A Hátzky-kastély mai arculatát 1860 táján alakították ki. A Barcza-kúriát 1904-ben Hátzky Sándor földbirtokos építette, majd a Barcza család tulajdonába került. Késő eklektikus jellegű épület. Dísztermében század eleji igényes kivitelű cserépkályha található.

Hertelendy-kúria a mai óvoda épülete arról nevezetes, hogy itt lakott a névadó Hertelendy Miklós (1813-1877) huszár ezredes. Részt vett a pákozdi ütközetben. A szabadságharc több nagy csatájának hőse, Szolnoknál és Isaszegnél nagy szerepe volt a győzelemben. 1849 októberében tette le a fegyvert.

Művelődési Ház melletti Élete további részében Magyargencsen vásárolt birtokán gazdálkodott. Síremléke a magyargencsi Ótemetőben látható.

in00050Bekerített helyen lett kialakítva a Hősi liget, ahol a II. világháború áldozatainak emlékműve is áll. Az ótemetőben pedig két síremlék őrzi az 1848 – 49-es szabadságharc katonáinak emlékét.

Figyelemre méltó még a római katolikus templombelső kialakítása is, mely magán hordozza az építészet XVIII. századi barokk jegyeit. Az evangélikus imaház az elmúlt évben lett felújítva.

Magyargencsen 2009. augusztus. 15-től működik a Hadtörténeti és helytörténeti kiállítás, valamint hadipark. 22 db haditechnikai eszköz, köztük MÍG-21 repülőgép, T-55 harckocsi, légvédelmi lövegek, tarackok kerültek bemutatásra, felvonultatva a II. világháborútól a 90-es évek közepéig rendszerben állt tüzérség, légvédelem jelentős részét.

A parkban lehetőség van közelről megtekinteni az eszközöket, egy részük belülről is megtekinthető. Ezzel párhuzamosan a kastélyépületben 1848-as I. és II. világháborús kiállítás kapott helyet, valamint a folyamatosan bővülő helytörténeti kiállítás. Lehetőség van iskolai csoportok részére történelem órák tartására a helyszínen.

 

Értesítjük a kedves érdeklődőket,

hogy a magyargencsi Hadtörténeti és helytörténeti kiállítás

a járványhelyzet miatt bizonytalan ideig nem látogatható!

Megértésüket köszönjük!

 

 

A gyűjtemény felújítás miatt jelenleg
csak telefonos egyeztetés után látogatható!
Megértésüket köszönjük!

 

Go to top